Supercomputing

Kijk, dit was eigenlijk mijn idee van High Performance Computing and Networking (HPCN) bij de TU Delft:

           

      Greetje                                           Jeetje

Waarbij het achtergrond behangetje subtiel aangeeft dat 'Jeetje' eigenlijk het ondergeschoven kindje is van 'Greetje'.

Medewerkers aan een TopUniversiteit moeten echter wel iets bedenken op een wat "hoger niveau": door bijvoorbeeld namen van beroemde Nederlandse schilders op te voeren. Het werd dus 'Vermeer' (en hier is een tentoonstelling met het origineel). Even later moest ook Jan 'Steen' eraan geloven. Beide systemen waren ondergebracht in een organisatie met de naam: High Performance applied Computing, HPaC. Let op dat 'applied': hiermee poogde de TU Delft zich naar buiten toe 'anders' te profileren .. dan anders.

In het HPaC logo staat in plaats van de 'a' eigenlijk een Griekse 'alpha', omdat in de Cray T3E Dec Alpha processoren zitten. Echter de firma Cray werd overgenomen door Silicon Graphics. En weer van de hand gedaan. En zo verder en zo voort. De eerstvolgende generatie Cray's had dus in plaats van Alpha's wel eens MIPS processoren kunnen bevatten. Volgens mijn laatste informatie werd het zelfs Intel. Maar hoe zit het dan met dat logo?

Het voorlaatste nieuws was dat beide SuperHebbedingetjes, op een dinsdagmiddag in juli 2000, op een truck zijn geladen en meegenomen naar Technische Natuur Wetenschappen (TNW).

En het laatste nieuws is natuurlijk dat SuperComputing helemaal onzin is geworden. Immers, de Cray's werden al jaren links en rechts ingehaald door ontwikkelingen in de PC wereld, resulterend in de GigaHerz/GigaByte PC's.
Het navrante is dat op iedere Cray conferentie, steevast, een zekere meneer Shapiro opstond en aan de hand van een een stel grafieken, met een eenvoudige extrapolatie, aan zijn toehoorders dacht duidelijk te maken dat dit allemaal inderdaad slechts een kwestie van tijd was.