Een Cray te ver

Het hing al een tijdje in de lucht, maar toen het eenmaal gebeurde ging het onopvallend in zijn werk. Zelfs de directeur van DTO (Dienst technische Ondersteuning) was niet op de hoogte. En toen de vrachtwagen-met-inhoud bij de portier van Technische Natuurkunde op de stoep stond, was er niemand die wist waar het vrachtje naar toe moest.

Het is een besluit van het College. HPaC, organisatie voor "High Performance applied Computing", zou in zijn geheel ondergebracht worden bij de faculteit der Technische NatuurWetenschappen. Dit was al het geval met de gebruikers- ondersteuning, de financiën, de Web pagina's, kortom met alles wat de eigen verantwoordelijkheid van het personeel bij DTO inhoud gaf. Wat nog ontbrak was fysieke verhuizing van de hardware: de beide supercomputers, de Cray's.

Aanvankelijk kon ik mijn oren niet geloven. Wat bezielt een mens om deze zo kostbare machines (meer dan 15 miljoen gulden) te verwijderen uit een goed geoutilleerde, van krachtstroom en airconditioning voorziene, tegen brand en inbraak beveiligde computerzaal bij het Rekencentrum ?
Om ze vervolgens over te brengen naar een inderhaast ingerichte kelder, beneden NAP, in het gebouw van TNW, waar tot op de dag van de verhuizing zelfs de netwerk-voorzieningen niet in orde waren ?

Met name het overbrengen van een machine als onze Cray T3E is geen sinecure. De supercomputer bevat 128 processoren, die onderling verbonden zijn middels een drie-dimensionaal torusvormig netwerk, verdeeld over zes kasten. Het uit elkaar halen en weer in elkaar zetten van de torus is een formidabele, zeer tijdrovende en foutgevoelige puzzel. Dit betekent voor de T3E gebruikers een produktieverlies van minimaal een week, aangenomen dat alles verder meezit.

Telkens als ik dit verhaal naar buiten breng, kijken burgers mij ongelovig aan: hebben jullie bij de TU Delft geld teveel of zo?

En dan moet ik de belastingbetaler uitleggen dat binnen de TU Delft gewerkt wordt met "doorberekening". Dat is namelijk "efficient". HPaC moest elk jaar ettelijke tonnen aan DTO (het voormalige Rekencentrum) betalen voor gebruik van de computerzaal en het systeembeheer, plus overhead. Het is dan blijkbaar "goedkoper" om, eenmalig, ettelijke tonnen te verspijkeren aan het afbreken, vervoeren en weer opbouwen van twee supercomputers, binnen de faculteit zelf.

Waarbij we gemakshalve voorbijgaan aan het gegeven dat de geldstroom naar het Rekencentrum er een was van vestzak naar broekzak, terwijl de geldstroom voor deze verhuizing er een is geweest van vestzak naar Buitenwatersloot.

Was getekend door uw (voormalige) systeembeheerder van de Cray J90.
Gedateerd op de dag van de kidnapping: 25 juli 2000.

Han de Bruijn (HPaC/DTO)